fredag 22 april 2011

Russian River Brewing Company - en helt vanlig tisdag

Haha, där trodde ni kanske att det skulle komma en recension. Trött och sliten efter en heldag med renovering i stugan får man nöja sig med en flyer, en meny och ett kvitto som appetizer...


Stay tuned för fortsättningen från San Francisco Beer Week!

onsdag 20 april 2011

Cigar city Humidor Series Ipa

Vad bättre att fira anländandet av påsken (ofrivilligt ledig i morgon pga en arbetsgivare som ger sina anställda "permission" hur konstigt det än kan låta) och dess ledighet med en på förhand tippad klassbira?

Jag hade fått mina 3 flaskor efter att dom snurrat runt i Systembolagets system och lager ett antal veckor så det var med tillförsikt jag ställde den på hyllan för 10C i ölkylen för några dagar sen. Ut med den så den får värmas ett par grader och sen fram med kapsylöppnaren, nu vill jag se vad hypen har att visa!

Cigar City Humidor Series IPA ger vid anblicken av flaskan ett ganska potent intryck, kanske främst pga av storleken och den i mitt tycke vackra etiketten.


Vid upphällning så framstår ett ganska kraftigt ljust, lite smått beige skum som länge håller sig kvar i glaset. Härligt! Vätskan är som ljus koppar och oväntat grumlig. Kan det vara cedar-lagringen som fört med sig lite rester?

Lukten känns inte alls som väntat, jag hade väntat mig en tung amerikansk dipa-karaktär men jag känner nästan inget av detta. Det kan ju vara så att den är något humletrött redan? Den är snarare lite träig, som jag utgår kommer från cedarträt den har lagrats på. Lite ovanligt måste jag säga, men den förde direkt tankarna till en sommar i Kanada för ett par år sedan då jag, min bror och min far hälsade på min brors svärföräldrar för en veckas oförglömligt fiske (inte alla dagar man får fiska stör, plocka lax på 15-20 kg och bara njuta av livet) och ett besök på svärfars såg/fabrik där man tillverkade takpannor av cedarträ (sk shingles). Företaget (jaja lite reklam skadar inte) heter Goat Lake och kan hittas på http://www.goatlake.com/. På fisketuren hade kanadensarna för övrigt med sig vad som då var den mest populära ölen over there, Bud Light Lime, jag är glad att jag och bror varit förutseende och tagit med riktig öl för överlevnadens skull.

Nåja, man kan inte drömma sig bort hela kvällen, tillbaka till dagens öl. Smaken av Humidoren var för mig väldigt annorlunda, frisk och träig på samma gång, och även en del sötma mellan varven. Inte alls så mycket av klassisk ipa/dipa-karaktär i form av humle. Detta vore normalt sett för mig ganska negativt, men på något sätt lyckas ölen ändå förmå mig att dra på smilbanden och uppskatta ölen för dess annorlunda karaktär. Lyckligtvis hade jag också en bit av min favoritost Gruyere Etivaz (vällagrad Schweizisk hårdost som bara är NJUTNING för hela slanten), och när dessa 2 goda ting förenades så uppstod kärlek. Ostens sälta och kraftiga smak gick in i cedarträt och producerade något extra, kom på mig själv att sitta med den numera upplösta osten och en klunk öl och bara blundade. Fan, detta var gott mina vänner! Jag kan se mig själv njuta av ölen vid renoveringen av stugan, kan tänka mig att lukten från sågspånet från plankorna som ska bli en bastu kommer göra underverk för denna öl, även om den må vara något humletrött.

Ångrar inte alls att jag köpte denna, men jag kommer definitivt se till att jag har en bit ost tillhanda när jag öppnar flaska nummer 2 :)

Betyg 7-8/10.

måndag 18 april 2011

Ibland funkar även lager


American dream i årets första uteserverings-aw. Märkligt att man spritter till och blir glad av solen. Att man får en kall pilsner att kyla ner strupen med är ju bara positivt. En sån dag funkar även en lageröl, i det här fallet Mikkellers American Dream som förvisso är en riktigt kompetent lager men ändå. Just de här dagarna på uteserveringen vill man väl ändå inte ha en tung stout?

fredag 8 april 2011

Ölcitat.. och kanske systembolagets nya giv?

Det är säkert flera som får nyhetsbrevet från CityBeer San Francisco. Kom att tänka på en sak idag dock när det senaste anlände i mailboxen. En liten avslutande
"P.S Mighty Maharaja is due on the shelves today to bring terror into your home and the homes of those you love. Mmmmm... all worth it for that binge of hoppy wholesomeness"


Törs man ens ha någon slags vision och förhoppning att Systembolaget ska kunna överge sitt feodala tänkande och börja tänka i lite mer roliga banor likt ovan.. Eller ska Founders Breakfast Stout få fortsätta byta ut sina etiketter för all framtid?

Mohawk EXTRA (Dry Hop) Ipa

Första fatet i Sverige?  Måste säga att den här blev jag riktigt positivt överraskad av. Humlejuice bättre än dom svenska man druckit tidigare. Färsk humle och bra beska gör denna till en ren fredagsnjutning!  Men håll detta tyst så jag får fatet för mig själv!

tisdag 5 april 2011

Miniprovning en gråmulen tisdagskväll

Så vad göra innan kvartsfinal i Champions League. Naturligtvis inget sämre än att bevista en ölprovning med likasinnande nördar. Vi var 5 st som satte oss ner efter jobbet och öppnade diverse brygder.

Nu har jag förvisso glömt anteckningarna hemma men man kan väl försöka få ur lite ur skallen innan minnet som vanligt sviktar den åldrande hjärnan. 

Jag hade med mig bl a BlackAdder IBA som jag skrev om i ett tidigare inlägg och som jag fingrat på en längre tid. Hade också med mig Amager Dicentra Cuccularia (phew jobbigt namn)  samt vad jag tyckte var kvällens höjdpunkt Ballast Points Victory at Sea Imperial Porter

Andra drycker som bjöds på (innan jag tyvärr var tvungen att avvika i förtid för att bevista spektaklet i Madrid...) var bl a Soutern Tiers Iniquity  , 3F Oude Geuze Vintage (TROR det var 2005 kanske Johan kan kasta lite ljus över den frågan?), Brewdogs 5 am Saint , en schysst hembrygd, några från Hantverksbryggeriet i Västerås och ett gäng andra. Tyvärr har jag ju glömt anteckningarna hemma så några djupdykningar kommer inte att presenteras just nu, förutom att Victory at Sea och Iniquity var 2 riktigt smaskiga brygder som jag gärna haft ett par backar av i källaren!

Eftersom jag var tvungen att avvika i förtid så fick jag lite resgodis i form av Brewdogs Hello, My name is Ingrid  , Sea Dog Riverdriver Hazelnut Porter  och en flaska av den hembrygda ipan vi drack, Hammer IPA gjord av Micke Bergström. Dessa får avnjutas vid ett senare tillfälle.

All in all ett par riktigt trevliga timmar med blandad kvalitet på öl, några dussinöl och några klassbira. Återkommer med betyg och djupdykningar på samtlig öl. 







fredag 1 april 2011

Att dricka eller inte dricka - det är frågan

Ibland så kommer jag på mig själv att ta ut öl ur kylen, fingra på den lite och helt enkelt konstatera att "nääh den här vill nog inte drickas idag" av olika anledningar. Det kan vara att jag just då den dagen inte känner för just den öltypen, det kan vara att jag ångrar mig under de 5 sekunder det tar att gå från kylen till köket där jag har kapsylöppnaren, det kan vara att jag tycker att en raritet helt enkelt är för bra för att dricka själv eller så kan det helt enkelt vara något helt annat. Det är dit jag tänkte komma.

Under SF Beer Week (några dagars svamlande samlade på SF Beer 2011så bevistade jag och min bror bl a (traditionsenligt nu får man väl ändå säga i och med att vi var på denna underbara tillställning även förra året) en Burkölsprovning på The Jug Shop, en "vanlig" liquor store i San Francisco med rätt hyfsat ölsortiment. Väl där så betalade vi in oss 10 dollar för 2 timmars testande (mer om det i ett annat inlägg kanske nån gång framöver), ställde oss och provade de sisådär 20 olika sorterna i rask takt. Vi kom under kvällen bl a att diskutera en hel del med ett par snubbar som stod på andra sidan bordet och en av dom visade sig vara bryggaren (som jag såklart har glömt namnet på) från Buckbean Brewing  ett något modest mikrobryggeri som huserar i Reno.

Buckbean har specialiserat sig på att brygga öl som dom säljer uteslutande i burk. Nu minns jag inte exakt vilka öl dom hade med på provningen men jag minns åtminstone en av sorterna; Orange Blossom Ale, en inte helt välsmakande bizarr kreation. Anyway, törstiga ulvar som vi är så råkade vi bli kvar även en stund efter provningen och fortsatte dom högst intellektuella och världsdanande diskussionerna med bryggaren och ägare av Jug Shop. Det slutade med att vi fick med oss lite presenter i form av burkar och bl a så fick vi då en burk var av Buckbeans BlackAdder IBA (India BLACK Ale).


En snabb titt på ratebeer-sidan ger inte så mycket i form av många recensioner, den enda som har skrivit något ger den topp-betyg så den KAN ju vara helt gudomligt god. Ska man jämföra med de andra vi fick så är jag lite skeptisk men trots det så har jag vid ett flertal gånger tagit ut den ur kylen, stirrat på den lite och sen stoppat tillbaks den för vidare kylning. Nu är det ju en humle-sak detta så jag vill ju inte vänta för länge (den är tappad i februari så klockan tickar...)

Jag gillar ju den här typen av svart ipa dessutom så risken/chansen att denna är himla god finns ju där. Samtidigt om den nu är himla god och dessutom ganska ovanlig här hemma i Sverige (är det någon som druckit den?) så kan det ju vara på plats att faktiskt dela den med andra likasinnade också.

Svåra val man ställs inför här i livet, kanske den borde drickas ikväll ändå, eller ska den sparas till nästa provning med öl-nördarna? Endast öl-guden vet och han känner sig lite törstig idag :)