tisdag 28 juni 2011

Tisdagsnjutning - Cidre Dupont Reserve med spanska charkuterier

Ja gott folk, även en blind kan hitta njutning i en solig, kvalmig och varm tisdagskväll i Uppsala. Lite schysst sallad på balkongen i form av spanska charkuterier, getost och en fräsch sallad och direkt kom ju såklart suget att få lite dryck i magen också. Kände inte riktigt för öl idag, så det blev till att plocka fram en flaska cider som jag fick av ölpolaren Micke Bergström (fett tack, den var riktigt nice :) ).

Drycken i sig heter Cidre Dupont Reserve och finns att köpa på bolaget (dock fåtal flaskor). Jag är normalt ingen fan av cider men efter den här flaskan är jag villig att ändra mig. Direkt efter upphällning tar en ljust gulaktig ton över hela balkongen, skiner i kvällssolen och bubblorna stiger lite retsamt från botten. Lukten är söt, nästan lite syrlig (hoppades på surölssmak!) och smaken gör ingen besviken. Kraftig smak av fatlagringen, då calvados-tonerna kommer fram och gifter sig superbt med charkuterierna. Lång eftersmak, och flaskan slinker ner redan innan maten är slut. Hm, kanske får plocka fram en suris att fortsätta kvällen med trots allt!

Ser att det verkar finnas ett fåtal flaskor kvar på bolaget, så jag vet vad jag beställer i morgon :)

onsdag 15 juni 2011

San Fransisco Beer Week - Dag 4 14/2 2011

Så, efter många sorger och ännu fler bekymmer så kan jag till slut återuppta genomgången av årets (februari...) San Fran Beer Week. Har ni inte följt tidslinjen tidigare så hoppa över till http://sfbeer2011.posterous.com/ för ännu mer öldrypande inslag.

Nåväl, dag 4 sa vi. Detta är nog den dag som jag och brorsan tyckte var BÄST förra året, så förväntningarna på årets "http://beerandnosh.com/2011/02/summit-beer-dinner/" var högt ställda. Dagen, en gråmulen regning måndag i den härliga staden bjöd annars på en del shopping på dagen (då vi nog samtliga var ganska så trötta efter heldagen med surölsprovning på söndagen ute i Berkeley) innan vi med BART tog oss mot lokalen i fråga; The Summit . Väl där kunde man konstatera att det inte alls var samma "lyxkänsla" som förra årets middag, som hölls på The Scala. Oh well, lokalen är väl inte hela världen, vi är ju där för att äta god mat och framförallt dricka god öl! Kvällen bjuder på en 7-rätters middag med öl som passar.
Gänget, som tar tillfället i akt att försöka se så ointresserade ut som möjligt:


Kvällens meny som består av 7 rätter och lika många öl (alla olika såklart!) gick på 100$, en struntsumma i sammanhanget som det ska visa sig (har inte riktigt koll på vad allt i matväg egentligen betyder på svenska så vill man ha en komplett översättning får man googla!):

Menu
scallop, ale carbonated citrus, turnip
Almanac Beer Co. Summer 2010 Blackberry Ale

uni, mint, ravioli, sweet brined cornichon
Drake’s Brett Butler Barrel Aged Triple

 

espresso mole pancetta, spring radish, baby carrot
Dogfish Head Bitches Brew
vadouvan, shortrib, wild mushroom, lentils de puy
SF Beer Week Collaborative Bourbon Barrel Common
tallegio, pastry, pineapple, indian spices
Highwater Brewing Retribution Double IPA
foie torchon, duck egg sabayon, candied kumquat
Firehouse Brewing Pete Support Belgian IPA
espresso, balsamic, porter featuring Humphry Slocombe Ice Cream
Speaskeasy Payback Porter infused with TCHO Chocolate
Monday Febuary 14th, 7pm


Så. Då kan vi väl börja från topp till botten. Jag kommer framförallt nämna ölen men maten kommer ju även att komma in då en av tankarna med middagen var att para ihop mat med öl.
1) Almanac Beer Co Summer 2010 Blackberry Ale. En somrig ale som är gjord bl a med björnbär och som fått ligga på fat en stund. Bryggeriet grundades av han som håller i middagen och en annan kille som vi träffade förra året. Jag har bett om att få en flaska skickad till Sverige så vi får se vad som händer :) Anyway, ölen var som sagt somrig och ganska ok om än dock ingen höjdare. När det gäller kombinationen med mat så var det klockrent. Scallops och kolsyrad apelsin gjorde sig perfekt med den härligt somriga bärsmaken från ölen. Mums! 7/10

2) Drakes Brett Butler Barrel Aged Triple. En Triple som bl a legat på vinfat (Pinot Noir) och har lite brett i sig. Har en syrlig karaktär, tydlig vinsmak av faten och får 8/10 av mig. Doften är aceton och lite skum, men smaken bra. Maten var riktigt skum, "Uni with soup dumpling" Dock var det otroligt gott och annorlunda. Vi tror Uni var nån typ av rom från nån havsfisk men fan vet.. Kombinationen med ölen var ingen höjdare dock.
Öl och mat


3) Dogfish Head Bitches Brew. En öl som gjordes speciellt för ett event för att hylla Miles Davis. En Imperial Stout blandat med en torr golden ale som hade ginseng som en av ingredienserna. Luktar klassisk porter. Riktigt intressant öl, försökte febrilt få tag på en flaska nånstans efteråt men den var slutsåld så det stänkte om det. Maten var en resa i sig. Såg ut som en jordhög med baconbitar. Fantastisk god mat och kombinationen med ölen helt klockren, "jordhögen" var kaffe och chokladorgasm och god som man inte kunde ana. Kombinationen var en av dom bättre för kvällen! Ölen får 9/10!

4) SF Beer Week Collaboration Bourbon Barrel Common. Samma öl som i fjol (har tyvärr ingen rb-adress), fast den är fatlagrad denna gång. Man kan väl säga typ Steam Beer (aka klassisk SF-öl) fast på stereoider. Mycket bättre lukt och smak än vad jag minns från 2010. God smak, söt och frisk. Lite åt belgo-hållet, lite barleywine. Mat var ribs med kantareller, gröna linser, morötter. Riktigt god mat, och bra kombinerat med ölen. Köttet otroligt mört, linserna goda och saftiga. Ölen i sig kanske runt 7-8/10 men bra combo.

5) Highwater Brewing Retribution IPA.HUMLE! Damn, detta mina vänner är varför man åker till USA. Humlechock i mängder. Highwater är ett relativt nytt litet bryggeri som grundades av Steve Altimari (tidigare på ett annat bryggeri), en härlig hippie-typ som gillar att brygga bizarra öl med mkt karisma. Maten var nån slags ananasbakelse som gifte sig fantastiskt bra med humlen. Naturligtvis var reduktionen av såsen gjord på ölen som sig bör. Ölen i sig 8-9/10.
6) Firehouse Brewing Pete Support Belgian IPA. Söt belgolukt på ölen och samtidigt en hel del humle. Pairat med nån slags foie gras-variant samt vanlilj och mandarin i nån slags mack-variant. Helt sjuk combo och helt sanslöst gott. Detta är vad pairing handlar om! Ölen i sig gav inga bestående men eller intryck men combon med maten var ju spännande!

7) Speakeasy Payback Porter. En porter från ett lokalt bryggeri. I fjol fick vi nöjet att hänga med en av marknadssnubbarna på bryggeriet som körde ut oss till bryggeriet en kväll för att avnjuta deras sortiment. I år var han inte med men väl andra från det härliga bryggeriet.. Just den här versionen av Payback porter var "infused with cocoa nibs" och således bryggd just för det här tillfället. Skoj som fan att få vara med om något sånt. Till detta serverades en "beer floater" dvs en glass som serveras med ölen ihälld. Till detta såklart ett glas av ölen också. Ölen i sig är fan så mkt bättre än "vanliga" payback porter, och återigen skoj att få testa en specialöl. Om DU vill bjuda middagssällskap på något speciellt gör en beer float, vanlig vaniljglass med en söt och smakrik stout eller porter funkar alldeles utmärkt :)




Så...
Hur ska man sammanfatta en sån här kväll. 7 rätters mat, 7 olika sorters öl. Fantastiskt sällskap. Allt detta till priset av 100 dollar. helt sanslöst prisvärt och fantastisk kväll. Ska dock poängteras att jag var lite "missnöjd" då jag jämförde den här upplevelsen med förra årets dito, och den var om möjligt ÄNNU bättre.

Stay tuned för fler dagar av SF Beer week, dag 5 innehåller en heldag på Russian River Brewing och senare 5-rätters på Lagunitas Brewing Company. Helt sjukt att få uppleva dessa 2 bryggerier på en och samma dag :) Men mer om det en annan dag.

Over and out

lördag 11 juni 2011

Uinta Crooked Line Detour Double India Pale Ale

Det ska sägas, jag är en hop-head och jag tycker det är alltför sällan jag får möjligheten att dricka färsk högklassig ipa eller dubbelipa från USA här hemma i svedala. Ibland när ödets lott ler mot sin enkla lekamen så får man dock denna chans att få en härlig och färsk humblebomb i sin hand. Igår var ett sånt tillfälle.

Jag och en likasinnad hop-head fick möjligheten att på Uppsalas (kanske även Sveriges?) bästa öl-pub njuta av en stunds mun-orgasm i form av humlechock. Gabbe på Oconnors hade fått hem 2 flaskor av Uinta Brewing Company:s Detour DIPA och var vänlig nog att ta fram den ur gömmorna när man frågade snällt (som han iofs alltid gör när man frågar snällt :) ). Jag var till en början aningen skeptisk och hade förväntat mig "det vanliga" när det kommer till amerikanska humlebomber i Sverige, dvs en något trött och gammal brygd. Det som till en början kändes som en tänkbar besvikelse till ett ganska så högt pris skulle visa sig vara något helt annat.

Redan när Gabbe korkade (naturligtvis en flaska med kork och inte kapsyl!) flaskan och lät oss få en föraning av vad som komma skulle (kraftig härlig humledoft redan ur korken) kände jag instinktivt att munnen började dra sig mot ett enda stort leende. Vi hällde upp 2 glas och direkt kändes humledoften sprida sig i lokalen. Ännu större smilband.

Ölen var bärnstensfärgad, klar och fin i färgen med otroligt mycket tropiska frukter i doften. Tallbarr, mango, grapefrukt. Nu börjar munnen få svårt att le mer. Skumkronan är liten och sjunker ganska snabbt.

Jag märker efter ett tag att jag ännu inte smakat ölen. Jag sitter mest och luktar, snurrar på glaset lite, försöker le ännu mer och drömmer mig bort till västkusten i USA (ok, ölen är gjord i Salt Lake City men det hindrar mig inte från att drömma mig bort till februari-resornas San Francisco och färsk humlejuice). DIPA-festivalen på San Fran Beer Week känns helt plötsligt inte långt borta.

Tropiker! Sötma! Njutning!

Nåväl man kanske borde smaka lite av ölen också? Smaken gör mig inte besviken. Jag tar en munfull och gurglar runt den bland smaklökarna och tro det eller ej, munnen kan förmå sig själv att le ännu lite till. Fan gott folk, detta är nog den i särklass bästa DIPAN från USA jag lyckats få förmånen av att njuta på pub i Sverige. Ger den ett ganska för mig ovanligt bra betyg 9,5/10 och önskar redan att jag hade en back av denna brygd. De 9,5% som finns i brygden (9,5% tarvar ju i det här fallet ett betyg på 9,5!) slinker snabbt ner och värmer den i övrigt redan överhettade kroppen (måtte det bli lite kyla snart!) och jag kan gå vidare in i sommarkvällen med en enda stor njutning och ett leende.

Lyckas Du se en sån här flaska på din lokala pub tveka inte att slanta upp pengarna, det är väl värt de surt förvärvade sedlarna. Tack Gabbe för att jag fick köpa denna :)

Det ska tilläggas att buteljeringsdatum var 8 april 2011 så färskare USA-bira än så här går det nog fasen inte att få tag på här hemma....

Over and out.

torsdag 9 juni 2011

Punk vs Punk the final verdict

Jag är antagligen inte den första och kanske heller inte den sista som gör ett försök på att ställa flaskversionen av Punk IPA från Brewdog mot burkversionen av densamma. Eftersom jag idag fick tag på en burk på jobbet och hade en flaska hemma så var ju valet på aktivitet för balkongsittandet ikväll ganska enkelt.

Till att börja med ser man en ganska tydlig skillnad mellan de båda brygderna, då burkversionens skum växer bra mycket kraftigare än flaskans och dröjer sig kvar längre. Skumgardinerna hänger sig envist kvar och det vita skummet ser mycket inbjudande ut.

Doftmässigt känns också en skillnad då burkversionen ger ifrån sig en mycket sötare humlekaraktär och känns instinktivt som trevligare och mer amerikansk (som jag ju gillar som fasen). Det kanske redan visar var jag lutar åt, burkversionen är bättre!

Färgen är ganska så likadan även om burken kan kännas lite lite ljusare mot solen.

Båda versionerna har en fräsch, härligt somrig smak som för tankarna till brygga och eftermiddagssol i stugan. Kan tänka mig båda faktiskt. Möjligen har flaskan lite mer beska i smaken. Båda är också som sagt väldigt goda törstsläckare såhär i kvällssolen även om jag nog aldrig skulle föredra en såhär pass tunn ipa jämfört med något kraftigare dito.

Överlag fastnar jag för burken, men detta kan ju såklart också bero på tillverkningsdatum. Dock har ju burken fått sig en liten förändring i receptet, och i så fall är det bara att buga och tacka för en förbättring av en redan trevlig sommaröl.

Efter en stunds läsande av senaste numret av Empire, för övrigt den bästa filmtidningen there is, så finner jag glaset med burkinnehållet tomt och jag inser att jag raskt måste beställa ett knippe burkar innan midsommar. Jag fortsätter lite nedstämd att dricka resterna av flaskan och styr tankarna mot ölkylen där det står några Hop 15 och väntar på att få vidare sällskap under kvällen.

onsdag 8 juni 2011

En helt vanlig dag på jobbet

Ibland är det ganska så fint att jobba där man gör. Idag slank jag in på en schysst provning och fick i mig lite Zacapa rom.
Både 23-åriga och XO var som förväntat riktigt jävla bra. 23-åringen lite mer söt i karaktären medan XO hade mer bett. Jag föredrog helt klart XOn som med en blåmögelost var helt gudabenådad. Mer bra rom till folket!

torsdag 2 juni 2011

Horals Oude Geuze Mega Blend

Det är inte alla dagar man hivar in bira för 800 kr flaskan det må sägas..
Dock, humöret var på topp efter Beer Makers Dinner med Ölvisholt på Oconnors (mer om detta i en senare post), så plånboken kändes stor och beställningen av den enda flaskan Horals Oude Geuze kändes helt ok trots det något tunga priset.

Förväntningarna var stora och när korken sa "plopp" så fick munvattnet lite extra tillströmning. Tyvärr så var väl smaken inte riktigt så sur och sträv som väntat men ändå en riktigt bra suris. Om man läser andras kommentarer på RB så kan man ju konstatera det vanliga att ""Notes of horseblanket, footy cheese, and musty old basement are distinct." Färgen var grumligt ljus och fin, och det höjdes på flertalets ögonlock när vi drack vilket såklart bidrar till en fin upplevelse.

Sammanfattningsvis en riktigt bra geuze men inte direkt prisvärd med tanke på den saftiga prislappen. Enligt uppgift ska det bara finnas 3 (nu 2 då) flaskor i Sverige så det känns väl ändå helt ok att få möjligheten att testa en sån pass ovanligt öl.
8-9/10 betyg.