onsdag 15 juni 2011

San Fransisco Beer Week - Dag 4 14/2 2011

Så, efter många sorger och ännu fler bekymmer så kan jag till slut återuppta genomgången av årets (februari...) San Fran Beer Week. Har ni inte följt tidslinjen tidigare så hoppa över till http://sfbeer2011.posterous.com/ för ännu mer öldrypande inslag.

Nåväl, dag 4 sa vi. Detta är nog den dag som jag och brorsan tyckte var BÄST förra året, så förväntningarna på årets "http://beerandnosh.com/2011/02/summit-beer-dinner/" var högt ställda. Dagen, en gråmulen regning måndag i den härliga staden bjöd annars på en del shopping på dagen (då vi nog samtliga var ganska så trötta efter heldagen med surölsprovning på söndagen ute i Berkeley) innan vi med BART tog oss mot lokalen i fråga; The Summit . Väl där kunde man konstatera att det inte alls var samma "lyxkänsla" som förra årets middag, som hölls på The Scala. Oh well, lokalen är väl inte hela världen, vi är ju där för att äta god mat och framförallt dricka god öl! Kvällen bjuder på en 7-rätters middag med öl som passar.
Gänget, som tar tillfället i akt att försöka se så ointresserade ut som möjligt:


Kvällens meny som består av 7 rätter och lika många öl (alla olika såklart!) gick på 100$, en struntsumma i sammanhanget som det ska visa sig (har inte riktigt koll på vad allt i matväg egentligen betyder på svenska så vill man ha en komplett översättning får man googla!):

Menu
scallop, ale carbonated citrus, turnip
Almanac Beer Co. Summer 2010 Blackberry Ale

uni, mint, ravioli, sweet brined cornichon
Drake’s Brett Butler Barrel Aged Triple

 

espresso mole pancetta, spring radish, baby carrot
Dogfish Head Bitches Brew
vadouvan, shortrib, wild mushroom, lentils de puy
SF Beer Week Collaborative Bourbon Barrel Common
tallegio, pastry, pineapple, indian spices
Highwater Brewing Retribution Double IPA
foie torchon, duck egg sabayon, candied kumquat
Firehouse Brewing Pete Support Belgian IPA
espresso, balsamic, porter featuring Humphry Slocombe Ice Cream
Speaskeasy Payback Porter infused with TCHO Chocolate
Monday Febuary 14th, 7pm


Så. Då kan vi väl börja från topp till botten. Jag kommer framförallt nämna ölen men maten kommer ju även att komma in då en av tankarna med middagen var att para ihop mat med öl.
1) Almanac Beer Co Summer 2010 Blackberry Ale. En somrig ale som är gjord bl a med björnbär och som fått ligga på fat en stund. Bryggeriet grundades av han som håller i middagen och en annan kille som vi träffade förra året. Jag har bett om att få en flaska skickad till Sverige så vi får se vad som händer :) Anyway, ölen var som sagt somrig och ganska ok om än dock ingen höjdare. När det gäller kombinationen med mat så var det klockrent. Scallops och kolsyrad apelsin gjorde sig perfekt med den härligt somriga bärsmaken från ölen. Mums! 7/10

2) Drakes Brett Butler Barrel Aged Triple. En Triple som bl a legat på vinfat (Pinot Noir) och har lite brett i sig. Har en syrlig karaktär, tydlig vinsmak av faten och får 8/10 av mig. Doften är aceton och lite skum, men smaken bra. Maten var riktigt skum, "Uni with soup dumpling" Dock var det otroligt gott och annorlunda. Vi tror Uni var nån typ av rom från nån havsfisk men fan vet.. Kombinationen med ölen var ingen höjdare dock.
Öl och mat


3) Dogfish Head Bitches Brew. En öl som gjordes speciellt för ett event för att hylla Miles Davis. En Imperial Stout blandat med en torr golden ale som hade ginseng som en av ingredienserna. Luktar klassisk porter. Riktigt intressant öl, försökte febrilt få tag på en flaska nånstans efteråt men den var slutsåld så det stänkte om det. Maten var en resa i sig. Såg ut som en jordhög med baconbitar. Fantastisk god mat och kombinationen med ölen helt klockren, "jordhögen" var kaffe och chokladorgasm och god som man inte kunde ana. Kombinationen var en av dom bättre för kvällen! Ölen får 9/10!

4) SF Beer Week Collaboration Bourbon Barrel Common. Samma öl som i fjol (har tyvärr ingen rb-adress), fast den är fatlagrad denna gång. Man kan väl säga typ Steam Beer (aka klassisk SF-öl) fast på stereoider. Mycket bättre lukt och smak än vad jag minns från 2010. God smak, söt och frisk. Lite åt belgo-hållet, lite barleywine. Mat var ribs med kantareller, gröna linser, morötter. Riktigt god mat, och bra kombinerat med ölen. Köttet otroligt mört, linserna goda och saftiga. Ölen i sig kanske runt 7-8/10 men bra combo.

5) Highwater Brewing Retribution IPA.HUMLE! Damn, detta mina vänner är varför man åker till USA. Humlechock i mängder. Highwater är ett relativt nytt litet bryggeri som grundades av Steve Altimari (tidigare på ett annat bryggeri), en härlig hippie-typ som gillar att brygga bizarra öl med mkt karisma. Maten var nån slags ananasbakelse som gifte sig fantastiskt bra med humlen. Naturligtvis var reduktionen av såsen gjord på ölen som sig bör. Ölen i sig 8-9/10.
6) Firehouse Brewing Pete Support Belgian IPA. Söt belgolukt på ölen och samtidigt en hel del humle. Pairat med nån slags foie gras-variant samt vanlilj och mandarin i nån slags mack-variant. Helt sjuk combo och helt sanslöst gott. Detta är vad pairing handlar om! Ölen i sig gav inga bestående men eller intryck men combon med maten var ju spännande!

7) Speakeasy Payback Porter. En porter från ett lokalt bryggeri. I fjol fick vi nöjet att hänga med en av marknadssnubbarna på bryggeriet som körde ut oss till bryggeriet en kväll för att avnjuta deras sortiment. I år var han inte med men väl andra från det härliga bryggeriet.. Just den här versionen av Payback porter var "infused with cocoa nibs" och således bryggd just för det här tillfället. Skoj som fan att få vara med om något sånt. Till detta serverades en "beer floater" dvs en glass som serveras med ölen ihälld. Till detta såklart ett glas av ölen också. Ölen i sig är fan så mkt bättre än "vanliga" payback porter, och återigen skoj att få testa en specialöl. Om DU vill bjuda middagssällskap på något speciellt gör en beer float, vanlig vaniljglass med en söt och smakrik stout eller porter funkar alldeles utmärkt :)




Så...
Hur ska man sammanfatta en sån här kväll. 7 rätters mat, 7 olika sorters öl. Fantastiskt sällskap. Allt detta till priset av 100 dollar. helt sanslöst prisvärt och fantastisk kväll. Ska dock poängteras att jag var lite "missnöjd" då jag jämförde den här upplevelsen med förra årets dito, och den var om möjligt ÄNNU bättre.

Stay tuned för fler dagar av SF Beer week, dag 5 innehåller en heldag på Russian River Brewing och senare 5-rätters på Lagunitas Brewing Company. Helt sjukt att få uppleva dessa 2 bryggerier på en och samma dag :) Men mer om det en annan dag.

Over and out

Inga kommentarer:

Skicka en kommentar